Евростат отново потвърди, че си оставаме най-бедните в Евросъюза. Изводът е

...
Евростат отново потвърди, че си оставаме най-бедните в Евросъюза. Изводът е
Коментари Харесай

Евростат отново потвърди, че си оставаме най-бедните в Евросъюза

Евростат още веднъж удостовери, че си оставаме най-бедните в Евросъюза. Изводът е стъпил на данните от предходната година, когато БВП на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателната способност (ППС), варира сред 59 на 100 от междинното ниво за Европейския съюз в България и 261 на 100 в Люксембург. Това демонстрират най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, представена от " Труд ".

Данните демонстрират обилни разлики сред страните членки на ЕС по отношение на БВП на глава от населението - индикатор, употребен за премерване на икономическата интензивност. През 2022 година Люксембург и Ирландия записват най-високи равнища на БВП на глава от популацията, изразени в ППС, надлежно със 161 на 100 и 134 на 100 по отношение на междинното равнище за Евросъюза. След тях се подреждат Дания (36 на 100 над междинното за ЕС), Нидерландия (30 на сто), Австрия (25 на сто), Белгия (21 на сто), Швеция (19 на сто) и Германия (17 на сто).

Държавите с най-ниски равнища на БВП на глава от популацията, изразен в ППС, през предходната година са били България (41 на 100 под междинното равнище за ЕС), Словакия (33 на сто) и Гърция (32 на сто).

Паритетите на покупателната способност (ППС) мерят съотношенията на цените в сравняваните страни и се употребяват за преобразяване на стойностните индикатори в единна условна валута, наречена „ стандарт на покупателната дарба ” (СПС), която изравнява покупателната мощ на другите национални валути.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР